|
Tweet | Tarih: 18-08-2026 11:07 |
Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan denetim ve incelemelerde, bazı firmaların Şeker Kanunu kapsamında belirlenen kota ve iç piyasa satış sınırlamalarını ihlal ettiği tespit edildi.
İddiaya göre, iç piyasaya arz edilmemesi gereken nişasta bazlı şeker niteliğindeki bazı ürünlerin piyasaya sürüldüğü belirlendi.
Fatura ve ürünlerde farklılık tespit edildi
İncelemelerde bazı ürünlerin gerçek niteliğinin “maltodekstrin”, “glukoz”, “nişasta” ve “fruktoz” gibi farklı isimlerle faturalandırıldığı, faturalarda belirtilen ürün ile fiilen teslim edilen ürün arasında farklılıklar bulunduğu tespit edildi.
Bu tespitlerin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu koordinesinde, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatıldı.
8 ilde 26 adrese operasyon
Soruşturma kapsamında İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ankara, Konya, İzmir, Gaziantep ve Adana'da toplam 26 adrese ve 25 şirkete yönelik eş zamanlı arama ve evraka el koyma işlemleri gerçekleştirildi.
Şirket yöneticisi olduğu belirlenen 47 şüpheli ise çağrı yoluyla ifadeye çağrıldı.
Soruşturmanın; bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ya da ilaçların ticareti, vergi kaçakçılığı, muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma, özel belgede sahtecilik ve fiyatları etkileme suçları yönünden sürdürüldüğü bildirildi.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, halk sağlığını tehlikeye atan, tüketicileri yanıltan, devleti vergi kaybına uğratan ve hukuka aykırı kazanç elde edenlerin hukuk önünde hesap vereceğini belirtti.