|
Tweet | Tarih: 22-04-2026 13:15 |
ABD ile İran arasında uzun süredir devam eden ve giderek karmaşık bir hal alan müzakere süreci, küresel ölçekte yakından izlenmeye devam ediyor. Son olarak ABD Başkanı Donald Trump, taraflar arasındaki ateşkesin süresiz olarak uzatıldığını açıkladı.
Ancak bu gelişme Tahran cephesinde farklı bir şekilde yorumlandı. İran yönetimi, söz konusu ateşkes uzatımını ABD’nin yeni bir askeri hamle için zaman kazanma stratejisi olarak değerlendirdi. İran Meclis Başkanı’nın danışmanı Mehdi Muhammedi, yaptığı açıklamada ateşkesin “İran’a yönelik yeni bir saldırının hazırlığı” anlamına geldiğini savundu. Muhammedi ayrıca, Hürmüz Boğazı’ndaki ablukayı bombardımanla eşdeğer gördüklerini belirterek askeri karşılık verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Gerilimin tırmanmasına paralel olarak İran Devrim Muhafızları da dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yapılan resmi açıklamada, olası bir saldırı durumunda önceden belirlenen hedeflerin daha sert şekilde vurulacağı ifade edilerek, “Elimiz tetikte” mesajı verildi. Açıklamada ayrıca, çatışmaların yeniden başlaması halinde karşı tarafa “ezici darbeler” indirileceği vurgulandı.
Öte yandan Devrim Muhafızları tarafından yapılan bir diğer açıklamada, deniz güvenliğini tehdit ettiği öne sürülen ve biri İsrail bağlantılı olduğu belirtilen iki yabancı geminin ele geçirildiği bildirildi. Söz konusu gemilerin İran kıyılarına yönlendirildiği ifade edilirken, bu gelişme bölgedeki tansiyonun daha da yükseldiğine işaret etti.
ABD ile İran arasındaki bu karşılıklı sert söylemler ve askeri mesajlar, bölgede yeni bir çatışma riskini gündeme taşırken, uluslararası kamuoyu gelişmeleri endişeyle takip ediyor.