Bugun...



Faiz sabit kaldı, gözler ekime çevrildi: Cebimizi ne bekliyor?

Merkez Bankası politika faizini yüzde 37’de sabit tuttu. Kararın ardından gözler şimdi ekim ayındaki faiz toplantısına çevrilirken, piyasalarda indirim beklentisi yeniden gündeme geldi. Bugün açıklanacak yeni veriler ise yıl sonuna ilişkin beklentilere ışık tutacak.

facebook-paylas
Tarih: 11-09-2026 12:11

Faiz sabit kaldı, gözler ekime çevrildi: Cebimizi ne bekliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 37 seviyesinde sabit bıraktı. Böylece faiz oranında bu yıl beşinci kez değişikliğe gidilmedi.

Kararın ardından piyasaların gözü ise bir sonraki toplantıya çevrildi. Ekonomistler, özellikle enerji fiyatlarının seyri ve enflasyondaki gelişmelerin Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemdeki kararlarında belirleyici olacağını değerlendiriyor.

Vatandaşın gözü kredi ve mevduat faizinde

Faiz kararları yalnızca ekonomi çevrelerinin değil, kredi kullanmak isteyen vatandaştan birikimini değerlendiren tasarruf sahibine kadar geniş bir kesimin gündeminde.

Politika faizinin yüksek seviyede kalması, kredi maliyetlerinin de yüksek seyretmesine neden olurken mevduat faizleri açısından da önemli bir gösterge oluşturuyor. Bu nedenle ekim ayında alınacak olası bir faiz indirimi, kredi ve mevduat piyasasında yeni bir hareketlilik yaratabilir.

Ancak faiz indiriminin büyüklüğü kadar, piyasanın bu kararı önceden ne ölçüde fiyatladığı da önem taşıyor.

Bugün yeni tablo ortaya çıkacak

Merkez Bankası’nın eylül ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi bugün açıklanacak. Ankette ekonomistlerin enflasyon, döviz kuru, faiz ve büyümeye ilişkin beklentileri yer alacak.

Özellikle yıl sonu enflasyon beklentisi ile politika faizine ilişkin öngörüler, ekim ayında nasıl bir karar çıkabileceği konusunda piyasaların nabzını tutacak.

Piyasalarda şu aşamada faiz indirimi beklentisi tamamen ortadan kalkmış değil. Ancak önümüzdeki dönemde petrol fiyatları, enflasyonun seyri ve küresel piyasalardaki gelişmeler Merkez Bankası’nın kararında belirleyici olacak.

Kısacası gözler artık ekim ayında. Alınacak faiz kararı ise sadece piyasaları değil, kredi kullanacak vatandaşın ve parasını mevduatta tutan milyonlarca kişinin cebini de doğrudan ilgilendirecek.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI