|
Tweet | Tarih: 14-07-2025 12:35 |
Marmara Denizi'nde beklenmedik bir doğa hareketliliği yaşanıyor. Uzun yıllardır derin sularda gözlemlenen köpekbalıkları, şimdi sahillere kadar gelmeye başladı. Bilim insanları bu hareketliliğin arkasında yatan sebebin oksijen tükenişi olduğunu söylüyor.
WWF-Türkiye Kıkırdaklı Balıklar Danışmanı Dr. Hakan Kabasakal, Marmara’nın dip sularında oksijen seviyesinin yer yer sıfıra düştüğünü, bu durumun özellikle köpekbalıkları gibi hızlı metabolizmaya sahip canlıları kıyıya göç etmeye zorladığını açıkladı.
Bir zamanlar Marmara’da bolca bulunan bu türler, şimdi hayatta kalmak için insanlara çok daha yakın sulara geliyor. Kabasakal, "100 metreden sonra oksijen neredeyse yok. Bu nedenle köpekbalıkları artık derinlikte değil, sığlıkta" diyor.
Peki, bu tehlikeli mi? Kabasakal’a göre Marmara’daki köpekbalıkları genellikle saldırgan değil. Ancak bu türlerin kıyılarda görülmesi yine de alışık olunmayan ve tedirgin edici bir durum. “Büyük beyazlar gibi türler artık yok ama camgöz gibi insandan kaçan türler bile sıkışmış durumda. Ne geri dönebiliyorlar ne de huzur bulabiliyorlar.”
Dahası, balıkçılık baskısı nedeniyle kıyıya göç eden bu türler de hızla azalıyor. Araştırmalara göre 2024 yılı itibarıyla kıyıdaki kıkırdaklı balık sayısı dramatik biçimde düşüşe geçti.
Kabasakal uyarıyor: "Bu ekosistemin zincirini köpekbalıkları tutuyor. Onlar yok olursa, tüm deniz sistemi çökebilir.” Ayrıca Türkiye kıyılarında yaşanmış köpekbalığı saldırılarının sayısının sanıldığı kadar çok olmadığını ve korkunun büyük ölçüde filmler ve medya algısıyla beslendiğini belirtiyor.
Uzmanlar, vatandaşların kıyılarda karşılaştıkları olağan dışı deniz canlılarını WWF-Türkiye’nin “Gözüm Doğada” uygulaması üzerinden bildirmelerini tavsiye ediyor. Çünkü tehlike yalnızca kıyıya yaklaşan canlılar değil; aynı zamanda onların neden artık orada olduğudur.