|
Tweet |
Erzurum’da “hoca” ve “manevi rehber” sıfatlarıyla insanları kandırarak dolandırıcılık yaptığı iddia edilen Serdar Ç. hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. Palandöken İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan ihbar sonrası başlatılan soruşturmada, sanığın üfürükçülük ve medyumluk adı altında sahte tedavi, büyü bozma ve kurban kesme vaadiyle çok sayıda kişiden para topladığı tespit edildi.
Mahkeme kararıyla sanığın GSM hattı üç ay süreyle dinlemeye alındı. Bu süreçte müştekilerle yapılan ve suç unsuru içeren 76 görüşme kayda geçti. Banka hesaplarının incelenmesinde ise sanığın 2025’in ilk 10 ayında 204 kişiden toplam 2 milyon 939 bin lira ve 5 bin 100 avro aldığı, bu paraların büyük bölümünün altın alımında kullanıldığı belirlendi. Aynı dönemde eşinin hesabına da 546 bin lira giriş olduğu, toplamda 2 milyon 383 bin liralık altın satın alındığı kaydedildi.
İddianamede, para transferi açıklamalarında “kurban bedeli, adak, zekât, fitre, bağış, şifa” gibi ifadelerin sıkça yer aldığına dikkat çekilerek, bunun dini inançların araç haline getirildiğini ortaya koyduğu vurgulandı. Sanık ve eşinin toplam 13 taşınmaz ve 2 araca sahip olduğu, bu mal varlığının olağan ekonomik faaliyetlerle açıklanamayacağı ifade edildi.
Ev ve araçta yapılan aramalarda nakit para ve çok sayıda altın ele geçirilirken, sanığın müştekilere kargo yoluyla ayet, dua ve muska göndererek dolandırıcılığı pekiştirdiği belirtildi. Savcılık, Serdar Ç. hakkında “dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle nitelikli dolandırıcılık” suçundan 128 yıldan 320 yıla kadar hapis cezası talep etti.