İsa Karakaş, Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarına ilişkin Ankara kulislerinde konuşulan bilgileri paylaştı. Karakaş, mevcut enflasyon verileri üzerinden yaptığı değerlendirmede, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 18,58 civarında zam yapılmasının gündemde olduğunu söyledi.
Karakaş, en kötü senaryoda dahi zam oranının yüzde 17,5 ile yüzde 19,5 arasında şekillenmesini beklediğini ifade etti. Nihai oranın ise Türkiye İstatistik Kurumu’nun Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından kesinleşeceğini belirtti.
Öte yandan en büyük belirsizliğin “en düşük emekli maaşı” uygulamasında yaşandığını dile getiren Karakaş, hükümetin bu sistemi değiştirebileceğine yönelik iddiaların Ankara’da konuşulduğunu aktardı. Buna göre mevcut uygulamanın kaldırılması ve yalnızca sosyal yardıma ihtiyaç duyan emeklilere destek verilmesi seçeneğinin değerlendirildiği öne sürüldü.
Karakaş, böyle bir adımın milyonlarca emeklinin maaşlarının belirli bir seviyede sabitlenmesine yol açabileceğine dikkat çekti. Emeklilerin merakla beklediği seyyanen zam ve refah payı konusunda ise beklentilerin düşük olduğunu söyledi.
Kulislerde konuşulan bilgilere değinen Karakaş, küresel ekonomik gelişmeler, savaş ortamı ve bütçe disiplini gerekçeleri nedeniyle hükümetin ek bir iyileştirme hazırlığında görünmediğini ifade etti. Seyyanen zam ihtimalini “uzak bir ihtimal” olarak değerlendiren Karakaş’ın açıklamaları, emekliler arasında endişe yarattı.
Temmuz ayında uygulanacak kesin maaş artışı, Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından netleşecek.