almanya chat sohbet cinsel sohbet sohbet mobil sohbet islami sohbetler
Bugun...



AB: Orta Doğu Krizi Enerji Faturasını 35 Milyar Avro Artırdı

Avrupa Birliği Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Dan Jorgensen, Orta Doğu’daki çatışmaların başlamasından bu yana Avrupa ülkelerinin enerji için normalden 35 milyar avro daha fazla ödeme yaptığını açıkladı. AB yönetimi, fosil yakıtlara bağımlılığın ciddi ekonomik ve güvenlik riskleri oluşturduğunu vurguladı.

facebook-paylas
Tarih: 14-05-2026 09:55

AB: Orta Doğu Krizi Enerji Faturasını 35 Milyar Avro Artırdı

Avrupa Birliği Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Dan Jorgensen ile Michael Damianos, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde düzenlenen gayriresmi AB enerji bakanları toplantısının ardından basın açıklamasında bulundu.

Açıklamasında Orta Doğu’daki çatışmaların Avrupa enerji piyasalarına ağır etkiler oluşturduğunu belirten Jorgensen, “Orta Doğu’daki çatışma başladığından bu yana enerji için normalde ödediğimizden 35 milyar avro fazla ödeme yaptık” dedi.

Yaşanan sürecin doğrudan bir fosil yakıt krizi olduğuna dikkat çeken Jorgensen, Avrupa’nın dış enerji bağımlılığının ciddi kırılganlık yarattığını ifade etti. 1970’li yıllardaki petrol krizleri ve 2022 enerji krizini hatırlatan Jorgensen, mevcut tablonun birçok açıdan daha ağır sonuçlar doğurduğunu söyledi.

AB’nin 2022’ye kıyasla daha hazırlıklı olduğunu belirten Jorgensen, yenilenebilir enerji kapasitesinin artırıldığını, enerji tedarikçilerinin çeşitlendirildiğini ve enerji verimliliği konusunda önemli adımlar atıldığını kaydetti. Ancak küresel piyasalardaki fiyat artışlarının Avrupa’yı hâlâ ciddi şekilde etkilediğini belirterek, fosil yakıtlardan uzaklaşma sürecinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Jorgensen ayrıca Avrupa’daki jet yakıtı piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, arz durumunu izlemek amacıyla özel bir gözlem merkezi kurduklarını açıkladı. Kısa vadede ciddi bir arz güvenliği sorunu beklemediklerini ifade eden Jorgensen, Orta Doğu’daki gelişmelerin devam etmesi halinde uzun vadede risklerin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Toplantıda konuşan Michael Damianos ise Avrupa’nın ithal fosil yakıtlara bağımlılığının hem ekonomik hem de stratejik açıdan büyük risk oluşturduğunu belirtti. Damianos, enerji bakanlarının tüketicilerin korunması, elektrifikasyonun hızlandırılması ve enerji koordinasyonunun güçlendirilmesi gibi başlıkları ele aldığını ifade etti.

Damianos ayrıca, Romanya, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Polonya’daki yerli doğal gaz keşiflerinin Avrupa’nın enerji güvenliğine katkı sağlayabileceğini söyledi. Güney Kıbrıs açıklarında bulunan Afrodit sahasıyla ilgili nihai yatırım kararının önümüzdeki 6 ay içinde alınmasının beklendiğini aktaran Damianos, ilk gaz üretiminin 2030-2031 döneminde başlamasının öngörüldüğünü ifade etti.

Kronos sahasıyla ilgili müzakerelerde de son aşamaya geldiklerini belirten Damianos, anlaşma sağlanması halinde Avrupa’ya ilk LNG sevkiyatının 2027 sonu veya 2028’in ilk yarısında yapılabileceğini açıkladı.

Avrupa Birliği yetkilileri, enerji arz güvenliği ve fiyat dalgalanmalarına karşı uzun vadeli çözümün yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması ve enerji bağımsızlığının güçlendirilmesi olduğunu vurguladı.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI